WhatApp Destek Telefon ile Ara

Telefonla konuşurken başım ağrıyor, neden?

Telefonla konuşurken başım ağrıyor, neden?

Teknik servisimize gelen değerli müşterilerimiz tarafından sıkça sorulan sorulardan bir tanesi de telefon ile konuşurken baş ağrısı sorunu ile karşılaşmaları. Bu yazımızda, baş ağrısına sebep olan faktörleri ve çözüm yollarını bilimsel sebepleri ile birlikte sizlere paylaşacağız.

Telefonla konuşurken baş ağrısı

Telefon ile konuşurken baş ağrısı yaşamanızın sebebini yabancı bir terim olan SAR ile açıklayacağız. Sıkıcı gelebilir ama SAR’ın ne olduğunu bildiğiniz zaman baş ağrısına sebep olan sebepleri de mantıksal olarak anlayabileceksiniz.

SAR (Özgül Soğurma Oranı)

SAR‘ın açılımı specific absorption rate olarak verilebilir. Türkçe karşılığı ise özgül emilim oranı veya özgül soğurma oranıdır. Şöyle özetle anlatabiliriz. Radyo frekans elektromanyetik alana maruz kalındığında vücut tarafından soğurulan enerji oranının bir ölçüsüdür.

SAR: Birim doku kütlesi başına emilen güçtür.

Birim: W/Kg

SAR ölçümü yapılırken tüm vücut ya da örnek bir hacim üzerinden ortalama alınarak işlem yapılır. Genellikle 1 gram ya da 10 gram üzerinden ölçümler yapılır.

Sonuç: Telefon ile konuşurken cihaz tarafından oluşan elektromanyetik alana maruz kalırız. Konuşma süresini ne kadar uzatırsak ya da konuşma yaparken cihaz ne kadar kulağımıza yakın olur ise maruz kaldığımız elektromanyetik alanın etkileri o kadar fazla olur. Bunun sonucu olarak da başımız ağrır. Hatta beyinde tümör oluşumunu bile tetiklemektedir.

Alınması gereken önlemler

Bu makaleyi okuyan siz değerli okuyucularımız tarafından en çok dikkat verilmesi gereken nokta ise burası. Baş ağrısına sebep olan bu elektromanyetik alanın etkilerini en aza indirebilmek için neler yapmamız gerektiğini maddeler halinde paylaşıyoruz.

  1. Telefonu kulağınıza dayamak yerine kulaklıklar ile konuşmaya özen gösteriniz.
  2. Uzun süreli konuşmalardan kaçınınız.
  3. Telefon ekranında numara tuşlarına basar basmaz cihazı kulağınıza dayamayınız. En azından bir kez çalsın. Ondan sonra kulağınıza götürünüz.
  4. Sinyal gücü düşük olan bölgelerde yaşamaktan kaçınınız.

Tüm bunlara ek olarak akıllı telefon satın alırken SAR değerinin düşük olmasına özen gösteriniz.

Elektromanyetik alana maruz kalmanın diğer etkileri

Akıllı telefonların verdiği zararlar baş ağrısı ya da beyinde oluşan tümör değil. Meydana gelen radyasyon vücudun diğer organlarına da zarar verebiliyor. Mesela en büyük yapılan hata uyur iken telefonu göğse yakın bir yerde tutmak. Direk olarak kalp ritmini etkiliyor. Ya da telefonun cepte taşınması üreme sorunlarına (sperm sayısının azalmasına) sebep olabiliyor.

  • Cilt kanseri
  • Lenfoma
  • Yüksek tansiyon
  • Stress
  • Yorgunluk hissi
  • İşitme bozuklukları
  • Baş ağrıları
  • Dikkat bozukluğu
  • Hafıza kayıpları
  • Kulağın çınlaması veya ısınması
  • Kan hücrelerinde bozulma

Uzun süreli akıllı telefon kullanımlarında, kullanım süresine göre yukarıdaki problemler ile de karşılaşılma olasılığı artıyor.

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Tüm Yorumlar (4 Yorum)

WhatsApp Destek
Merhaba. Buradan WhatsApp numaramıza yazabilirsiniz.