WhatApp Destek Telefon ile Ara

Telefonun Bataryası Neden Şişer

Telefonun Bataryası Neden Şişer

Uzman ve tecrübeli GSM İletişim teknisyenlerimiz ile yapmış olduğumuz röportajda batarya ile ilgili en çok sorulan soruları cevaplayacağız. Telefon bataryası neden şişer, batarya şişmesi nasıl anlaşılır, şişmiş bataryanın telefona vereceği zararlar nelerdir ve benzeri konular üzerine değineceğiz.

Telefon Bataryası Neden Şişer

Telefon batarya şişmesinin aslında bir çok sebebi bulunmaktadır. Yan sanayi batarya ve şarj aletlerinin kullanılması batarya şişmesini tetikleyen faktörlerdir. Bununla birlikte telefonun bataryasının tamamen dolmuş olmasına rağmen cihazın şarjda bırakılması, minimum veya maksimum sıcaklıklarda bırakılması veya şarj edilmesi olarak verilebilir. Telefon bataryası neden şişer maddeler haline sıralamak gerekir ise;

  1. Telefonun uzun süre şarjda bırakılması,
  2. Cihazın şarjda iken elektrik kesintileri sonucunda kısa devrelerin oluşması,
  3. Yan sanayi batarya ya da şarj aleti kullanımı,
  4. Cihazın aşırı bir şekilde ısınmasına rağmen kullanılmaya devam edilmesi,
  5. Çok soğuk veya sıcak ortamlarda telefonun şarj edilmeye çalışılması olarak verilebilir.

Batarya Şişmesi Nasıl Anlaşılır

Bir çok telefonda batarya şişmesini anlamak oldukça kolaydır. Özellikle çıkarılabilir bataryaya sahip olan cihazlarda. Batarya şiştiğinde arka kapağa baskı yapar. Kapağın çıkmasına sebep olur ya da kapak üzerinde bir tümseklik oluşturur. Tabii şarjın oldukça kısa süre dayanması da batarya şişmesinin anlaşılmasını sağlayabilir. Örnek olarak LG G4 cihazının bataryası şişmiş ise arkada bulunan tuşlar içeriye doğru kaçmaya başlar.

Ancak bazı telefonlarda (Örneğin iPhone) batarya çıkarılabilir değildir. Bu cihazların bataryasında şişme yaşanıp yaşanmadığı telefonun teknisyenler tarafından açılması ile belli olur. Tabii bazı durumlarda şişmiş olan batarya ekran ile kasanın ayrılmasına sebebiyet verebilmektedir. Yine arka alüminyum kasada tümsek oluşturabilir.

Şişmiş Bataryanın Telefona Vereceği Zararlar

Şişmiş olan batarya direk olarak telefonun gövdesine baskı yapar. Bu baskı sonucu arka kapak, anakart hatta ekran kırılabilir. Örneğin bataryası şişmiş iPhone cihazlarında en çok gözlemlediğimiz şey ekranın kasadan ayrılması ya da ekranın kırılmasıdır. Samsung çıkarılabilir bataryalarda ise arka kapak zarar görebilmektedir. LG cihazlarının bir kısmında ise ön cam çatlamaları, anakart arızalanmaları gözlemlenmektedir. Kesinlikle olmasına istemeyeceğimiz şey ise bataryanın yanması/patlaması sonucu telefonun tamamen kullanılamaz hale gelmesi ve maalesef ki vücuda zarar vermesidir.

Kısaca özetlemek gerekirse batarya şişmesinin vereceği zararlar oldukça fazladır. Bundan dolayıdır ki telefonun bataryası şişmiş ise kesinlikle uzman bir teknisyen tarafından sökülmelidir. Aksi taktirde istenmeyen durumlarla karşılaşılabilir.

Akıllı Telefon Bataryası Neden Patlar

Akıllı cep telefonlarının bataryalarının patlama sebebi aslında batarya şişmesi sorunu ile aynıdır diyebiliriz. Kullanılan bataryanın ya da şarj aletinin yan sanayi olması, telefonun aşırı bir şekilde ısınmasına rağmen kullanılmaya devam edilmesi veya şarjda bırakılması, batarya şişmiş olmasına rağmen telefonun kullanılmaya devam edilmesi batarya patlamasını tetikleyen durumlardır.

Yukarıdaki bilgiye ek olarak gece yatarken telefonun şarjda bırakılması, uzun süre cihaz şarjda iken telefonun kullanılması da batarya patlamasına sebebiyet verebilir. Ek bilgi olarak kesinlikle şişmiş olan bataryayı delmeyiniz. Çünkü telefon üzerindeki koruyucu muhafaza delindiği zaman batarya içindeki kimyasal havadaki oksijenle temasa geçer ve yanmaya başlar.

Batarya Şiştiğinde Ne Yapılmalı

Telefonunuzun bataryasının şiştiğini fark ettiyseniz eğer biran önce uzman ve tecrübeli bir teknisyen tarafından bu sorunun çözüme kavuşturulmasını sağlayınız. Kesinlikle bireysel olarak bataryayı sökmeyiniz ya da şişmiş bataryası olan telefonu kullanmayınız. Aksi taktirde hem cihaza hem de kesinlikle istemeyiz ki sağlığınıza zarar verebilirsiniz.

Etiketler:
Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Tüm Yorumlar (1 Yorum)

  • mustafaerkoca - 6 yıl önce

    Mrb zenfone2 tel .var batarya soketinin ana karta giriş yeri galiba sorun var bunun değişimi yapılabilir mi.

WhatsApp Destek
Merhaba. Buradan WhatsApp numaramıza yazabilirsiniz.